Resonantie
Omdat de negatieve effecten van ‘druk druk druk’ niet opgelost wordt met vertragen
De Duitse socioloog Hartmut Rosa verdiepte zich in de versnelling van de samenleving. De groeiende ‘druk, druk, druk’ is niet iets van tussen de oren, maar een structureel kenmerk dan onze competitiesamenleving. Het leidt tot vervreemding, tot versplintering, tot machteloosheid. Die vervreemding is problematisch.
Verlangzaming is niet het antwoord; Rosa laat zien dat de structurele kant buitengewoon fundamenteel is. Het antwoord zoekt Rosa in ‘resonantie’; betekenisvolle relaties van ons tot ‘de wereld’; relaties van wederzijdse beïnvloeding. In organisaties zoeken we ook naar resonantie. Dan komen begrippen als inspiratie, passie, kampvuursessies en zelfsturing voorbij. Soms werkt dat, vaker niet. Wat is daar aan de hand?
Datum: 17 januari 2024
Tijd: 17:00 tot 20:30 uur incl. diner
Spreker: Jaap van 't Hek
Kosten: €250,-
Resonantie biedt een perspectief op een betere relatie met de wereld. Resonantie biedt een betere kwaliteit van leven en van samenleven, maar dwingt ook tot meer keuzes in wat we wel en niet doen en hoe we met onze omgeving om willen gaan. Niet alleen voor de relatie van de (interim) manager met zijn systeem, maar ook met inzichten over de inrichting daarvan.
Dat vraagt inzicht in en hanteren van de paradox dat resonantie niet gemaakt of besteld kan worden. Zodra je resonantie instrumenteel benadert sla je het dood.
Vraagstukken die op tafel liggen, zijn onder meer:
welke rol speelt resonantie op de verschillende ‘velden’ een rol in je werk – leven.
wat draag je zelf bij aan de voortgaande versnelling.
wat zie je om je heen, wat werk hierin (contra) productief.
Jaap neemt ons in de inspiratie sessie mee in deze vraagstukken om vervolgens te verdiepen in eigen ervaringen en perspectieven op deze resonantie.
Datum: 17 januari 2024
Tijd: 17:00 tot 20:30 uur incl. diner
Spreker: Jaap van 't Hek
Kosten: €250,-
Jaap van ’t Hek
Jaap van ’t Hek is jarenlang organisatieadviseur geweest bij gevestigde bureaus en startte in 1997 samen Leike van Oss het initiatief Organisatievragen. Tussentijds deed hij meer dan 10 jaar interim-management en was 30 jaar opleider bij SIOO.
Samen met Leike schreef hij vijf boeken waaronder: Onveranderbaarheid van organisaties, Ondertussen in de Organisatie, Onderweg (boek van het Jaar bij de Orde van Organisatieadviseurs), Onomkeerbaar organisaties veranderen en Onmacht is samenleving en organisatie. Sinds 2022 is hij met zomerpensioen en doet hij (in de winter) alleen nog wat echt leuk is: dit dus.